Zaupajte vase in v svoje odločitve

V življenju se pogosto znajdemo na razpotju. Znajdemo se pred pomembnimi odločitvami in včasih odgovor, kam in kako naprej, ni na dlani. V takšnih trenutkih se pogosto obrnemo na ljudi, ki jim zaupamo in ji prosimo za mnenje. S tem ni nič narobe, a pomembno je, da se naučimo zaupati sebi in stati za svojimi odločitvami.

Spraševati za mnenje ljudi, ki nas obkrožajo, nam daje občutek, da lahko na njih potem zvalimo krivdo, če se situacija ne bo izšla tako, kot smo pričakovali. S tem sami sebe rešimo pred odgovornostjo in zdi se, da nam je lažje pri srcu. A na dolgi rok bomo tako težko funkcionirali, saj bomo postajali vedno manj odločni in manj samozavestni.

Vsaka oseba se more poznati dovolj dobro, da ve, kaj je za njo dobro in kaj ne. To je že prvi korak k temu, da si lažje zaupamo. Nič hudega, če prosimo za drugo mnenje ali na glas razmišljamo s prijatelji, a na koncu je pomembno, da odločitev sprejmemo sami. Velikokrat se bo zgodilo, da se bomo odločili narobe, izbrali napačno pot in kmalu pristali na začetku. Prav je, da smo za takšno situacijo odgovorni sami, predvsem pa, da se iz nje naučimo čim več.

Velikokrat so odločitve v nas samih sila preproste in že dolgo vemo kaj in kako bi radi storili. Ker si ne zaupamo dovolj, nas nasprotno mnenje pretrese in našo odločitev močno oteži. Zakaj? Ker si potem razbijamo glavo s tem, kaj bodo rekli drugi. Kaj si bodo mislili in kaj nam bodo rekli. A dejstvo je, da bomo posledice prenašali samo mi, nihče drug. Zato je prav, da se odločimo tako, kot čutimo, da je za nas najbolje.

Če smo ujeti v začaran krog tega, da težko sami sprejemamo odločitve, moramo začeti z majhnimi koraki. Za začetek lahko sprejemamo dnevne odločitve o povsem preprostih stvareh. Na primer, kaj bo za kosilo ali kateri pulover bi raje kupili, modrega ali rdečega. Morda rdeč, ki smo ga izbrali, ne bo vsem všeč, se bomo pa mi v njem počutili fantastično. Ker se bomo dobro počutili pa nam bo tudi manj mar za to, kaj si mislijo drugi. Tako majhne in ne zele pomembne situacije, postopoma spreminjamo v večje in bolj pomembne. Ker bomo vajeni sprejemanje odločitev in se bomo naučili zaupati sebi in svojemu občutku, bomo tudi najpomembnejše odločitve znali sprejeti sami.

Občutek, ko veš, da si povsem zaupaš in si samostojen, je odličen. Razmišljajte o tem, kaj je vam bolj všeč, kako se boste vi bolje počutili in katera odločitev bo vam ljubša. Napišite minuse in pluse ter jih preglejte sami. Bodite iskreni s sabo, saj bodo tako odločitve skoraj vedno pravilne.

Komentarji
2018-03-14T22:37:10+00:00

About the Author:

Top