Finska – Država za vse ljubitelje Finske savne

Vsem, ki ste kdaj obiskali katerega izmed savna parkov, je Finska savna zagotovo znana. Poleg Turške oziroma parne, je Finska savna najpogosteje na voljo, ko se odpravite v večji ali manjši savna park. Nekateri jo imajo radi in jim visoke temperature v kombinaciji s suhim zrakom odgovarjajo, drugi pa prisegajo na višji odstotek vlage in nižjo temperaturo.

Savnanje oziroma kopeli za potenje, kot so jim včasih rekli, ima dolgo zgodovino. Najprej so ga uporabljali za pregrevanje in čiščenje, kasneje pa so začeli savne uporabljati tudi za sprostitvene namene, za tem pa še za zdravilne in rekreacijske. Po drugi svetovni vojni so se savnali tako zdravniki, kot medicinske sestre, športniki in terapevti. Nekaj let pozneje je savnanje dobilo terapevtski namen in postalo del klinik, zdravilišč in bolnišnic.

Finska je zagotovo ena izmed držav, na katero najprej pomislimo, ko začnemo govoriti o savnah. Tam so savne del kulture. V državi naj bi jih bilo že več kot 3 milijone, kar je v povprečju približno 1 savna na gospodinjstvo. Za Fince je to prostor, kjer se družijo s prijatelji in družino ter prostor, kjer se lahko fizično in mentalno sprostijo. Za njih to ne predstavlja luksuz, kot pri nas, ampak nekaj, kar je nujno. Tradicija savnanja na Finskem je tako močna, da Finci, ko potujejo po svetu, to pogosto izkoristijo tudi kot priložnost za preizkušanje Wellnes in savna centrov v drugih državah in kulturah.

Finska savna je znana po visokih temperaturah, ki segajo tudi do 100 in več stopinj Celzija, poleg tega pa imajo nizko zračno vlago, ki v povprečju ne preseže 20%. V savni so lesene klopi in peč, naložena z vročim kamenjem, ki ga med večkrat polijemo z vodo. Pogosto ji v SPA centrih dodajo tudi dišave, ki še pripomorejo k sprostitvi uma in telesa.

Če se odpravite na Finsko, si poleg glavnega mesta Helsinki, najstarejšega mesta Turku, “Božičkove vasi” in ostalih zanimivih znamenitosti, ne pozabiti privoščiti tudi razvajanja v kateri izmed pravih, Finskih savn.

 • Kotiharjun
  Je ena izmed zadnjih tradicionalnih savn, ki jih lahko najdete v glavnem mestu. Sestavljata jo dve večji sobi, ena je namenjena moškim, druga pa ženskam.
 • Saunasaari
  Je majhen otoček, od glavnega mesta oddaljen 15 minut vožnje s taksi čolnom, kjer najdete pravo savna vas. Slednja je zagotovo vredna ogleda in obiska, ki vam bo ostal v nepozabnem spominu.
 • Löyly Sauna Complex
  Rekli bi ji lahko tudi urbana oaza. Ponaša se z restavracijo, zasebnimi in javnimi savnami. Pogled na čudovito Baltsko morje vas ne bo pustil ravnodušne, saj se lahko v hladni morski vodi po savnanju tudi ohladite. Savna park je čudovita kombinacija modernega in tradicionalnega dizajna. Kljub nekoliko višji ceni, pa je obisk vreden vsakega centa.
 • Sauna Ship
  Kombinacija dveh aktivnosti, ki jih Finci obožujejo – savnanje in jadranje. Oglejte si čudovito naravo in otoke v okolici Helsinkov, medtem ko uživate v sproščujoči savni na ladji. Poleg tega imate lahko tudi organizirano ribarjenje, preizkušanje vina in okusno hrano.

Potovanje na Finsko vas bo zagotovo navdušilo, saj ima Finska, tudi če niste ljubitelji savn, za ponuditi veliko čudovitih znamenitosti, narave, ki vzame dih in jezer, ki jih ne boste zlahka pozabili. Seveda pa vam za to, da bi uživali v vseh prednostih Finske savne, ni potrebno potovati daleč na sever. Čudovite savna parke, večje in manjše, najdete tudi v naši čudoviti Sloveniji.

Komentarji
2018-03-18T20:01:40+00:00

About the Author:

Top