Vsi imamo radi sonce, tudi naše telo – kombinacija obeh je lahko čudovita ali nevarna. Katero boste izbrali?

Sončna svetloba v majhnih merah vzpodbudi nastajanje vitamina D, ki je nujno potreben za oblikovanje in ohranjanje zdravih kosti.

Sončni žarki vzpodbudijo tudi dobro voljo, saj delujejo zelo blagodejno na nas in naše počutje. Ultravijolični žarki UVA, UVC in UVB pa imajo tudi svoje senčne strani. Pretirana izpostavljenost sončnim žarkom pa je tudi najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na staranje kože, saj je 80% vseh gubic in pikic po telesu, posledica le teh.

 • UVA – sevanje

UVA-žarki okvarijo elastična vlakna v koži in tako pospešujejo predčasno staranje kože. V večini primerov, so tudi vzrok za alergije na sonce.

 • UVC – sevanje

Ozonska plast okoli naše Zemlje je vedno tanjša, zato UVC-žarki prodirajo skozi njo, ter povečujejo tveganje za kožnega raka.

 • UVB- sevanje

Ti žarki so najnevarnejši v skupini ultravijoličnih žarkov. Povzročajo močno porjavelost, koži dajejo več energije, hkrati pa ji tudi bolj škodujejo. Premočno sevanje poškoduje celice v koži, kar sproži vnetje kože, zato dobimo sončne opekline. Po večjem številu sončnih opekli si naše celice ne opomorejo več dovolj, posledica pa je kožni rak.

Izbira zaščitne ”sončne” kreme

Vsi porjavimo različno hitro, tudi ljudje z enako vrsto kože. Vsak posameznik mora ugotoviti, ali je za sonce bolj občutljiv ali manj, ter nato prilagoditi zaščito pred soncem temu primerno. Vsaka vrsta kože premore lastni zaščitni čas, v katerem se lahko sama varuje pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.

 • Kokosovo olje lahko uporabljamo kot naravno zaščito pred soncem. Enostavno ga nanesite pred in večkrat med samim sončenjem. Olje ima naravni faktor približno SPF 4, pa tudi lepše porjavi kožo. Uporabite ga lahko tudi za blaženje sončnih opeklin, ampak šele ko se koža pomiri, pred tem pa lahko uporabite aloe vero.
 • Aloe vera deluje protivnetno in ob enem mehča povrhnjico kože, blagodejno vpliva na opekline . Vsebuje več kot 160 hranilnih snovi, v tej čudežni rastlini pa najdemo tudi encima amilazo in lipazo, ki razgradita maščobe in sladkorje.
 • Hladni pinjenec, skuta in jogurt blažijo bolečine. Pripravite si lahko kopel iz pinjenca, saj mleko hitro pomiri kožo, ki je razdražena od sonca in jo naredi bolj mehko. Liter pinjenca zlijemo v kad napolnjeno z mlačno vodo. Po 10 minutah namakanja v tej mešanici se previdno obrišemo in namažemo telo z vlažilno kremo.

 

Korenčkova obloga za blaženje opeklin

Sestavine:

 • ½ rumenjaka
 • Korenček
 • Olivno olje

Priprava:

Polovico rumenjaka zmešamo z nekaj olivnega olja in drobno nastrganim korenčkom. Celotno zmes stepamo, za lažji nanos pripravka. Na koži pustimo 20 minut, ter kasneje enostavno očistimo z vodo.

 

Zaščita pred soncem

Zaščita pred soncem je tema, ki nikakor ni primerna samo za poletje, temveč za celo leto, ko se izpostavljamo soncu. Večina se tega zaveda, čeprav na morju in kopališčih vedno znova vidimo ”opečena” telesa. Zakaj? Morda zato, ker se mnogi namenoma odrečejo zaščiti svoje kože, za hitro pridobivanje zaželene rjave barve.

 • Voda deluje kot zbiralna leča za sončne žarke. Za sončenje po plavanju je zato potrebno uporabljati vodoodporna zaščitna sredstva.
 • Dezodoranti, ki vsebujejo alkohol in parfume lahko pri sončenju na koži povzročijo rjave madeže na koži, zato je potrebno preveriti deklaracijo.
 • Lasje se v stiku z sončnimi žarki in vodo zelo izsušijo, postanejo krhki in obledijo. Priporočljiva je uporaba vodoodpornih sredstev za zaščito las pred soncem.
 • Roke so močneje izpostavljene soncu, kot drugi deli telesa, zato moramo biti še posebej pazljivi, da si jih pri izpostavljanju na soncu skrbno zaščitimo.
 • Zaščita oči pred soncem je nujno potrebna. Najbolj primerna so sončna očala z UV zaščito, ki oblažijo vpliv ultravijoličnih žarkov na roženico in preprečijo preobčutljivost na svetlobo, solzenje in bolečino.

 

Sončni žarki zelo uničujejo kožo saj ji odvzamejo kar 30% vlage. Kozmetični izdelki, ki so namenjeni negi kože po sončenju, s tujko povedano apres-sun, vsebujejo veliko vlage, ki nadomesti nastalo izgubo. Pomirjajo razdraženo kožo, prijetno hladijo in vsebujejo še dodatne snovi, ki blažijo vnetja. Po vsakem sončenju bi si z njimi morali negovati kožo.

Redno in dolgotrajno sončenje, ter izpostavljanje sončnim žarkom pa je izjemno škodljivo. Zaradi uničevanja ozonske plasti se je v zadnjih letih nevarnost zelo povečala, saj je ozonska luknja vedno večja, kar močno poveča faktor nevarnosti izpostavljanja soncu.

Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale, ki so zelo nevarni za celice.

To so odpadne molekule kisika, ki se potikajo v telesu in napadajo celice, trgajo njihove membrane, kvarijo genetski material in povzročijo oksidacijo maščob. Nastanek prostih radikalov sprožijo cigaretni dim, alkohol, onesnažen zrak in različna sevanja, kot npr. sonce.

Z pravilno zaščito in nekaj skrbnosti pa lahko zaščitimo svoje telo, preden do težav  sploh pride. Če ste ljubitelji kave priporočamo, da začnete dan z kavo in različnimi antioksidanti (česen, grozdje, jagode,marelice,korenje,paradižnik, …).

Študija je pokazala, da več kave pomeni manj tveganja za razvoj malignega melanoma, saj vsebuje ferulno kislino ki v kombinaciji z vitaminom C (paprika,jagodičevnje,citrusi) in vitaminom E (semena, oreščki, koruzni kalčki) poveča zaščitni – SPF faktor sončnih krem celo do 8 krat. Tako lahko z malo truda naredimo veliko dobrega za svojo kožo v teh sončnih dneh.

Komentarji
2018-05-08T12:39:36+00:00

About the Author:

Top