9 nasvetov do belih zob doma

Poleg estetike in lepega nasmeha imamo še pomembnejši razlog, zakaj je potrebno vsakodnevno skrbeti za ustno higieno – vaše zdravje. Iz nečistih ust se v krvni obtok sproščajo bakterije, ki potem nadaljujejo svojo pot  do najpomembnejših organov v našem telesu. Povečajo se možnosti za sladkorno bolezen, možgansko kap in možnost srčnega napada. Obenem, pa se vam lahko začnejo zobje rahljati, izpadati, vi pa se začnete spraševati, kje boste dobili nove zobe?

Pot do zdravih in lepih zob ter dlesni je pravilna nega, ki se prične z natančno in kakovostno odstranitvijo mehkih zobnih oblog ali bakterij, ki se vsakodnevno nabirajo v njih. Večina nevšečnosti se začne pojavljati zaradi neprimernih zobnih ščetk, npr. bolezni dlesni, ki se razvijejo predvsem v žlebu med dlesnijo in zobom. Za čiščenje zob so priporočljive mehke zobne ščetke, ki imajo več tisoč ščetin. Uporaba srednje trdih in trdih ščetk se odsvetuje, saj roba dlesni z njimi ne moremo očistiti dovolj dobro, hkrati pa povzročajo poškodbe dlesni.

Če zjutraj, ko se zbudite zdrsnete z jezikom po zobeh, preverite ali dobite občutek ”kosmatega”?  Če je odgovor trdilen, imate zobne obloge, ki nastanejo iz mešanice mikroorganizmov, mrtvih celic in sline. Kadar zobnih oblog ne odstranjujemo redno, postanejo idealno gojišče za bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo in vnetje dlesni. Vse to vodi v parodontalno bolezen, ki povzroča uničevanje vezi, ki pritrjujejo zobe na kost.

Razne belilne zobne paste in trakovi za beljenje zob lahko poškodujejo zobno sklenino, zato jih zobozdravniki večinoma odsvetujejo. Obstajajo pa tudi drugi načini  beljenja zob, npr. profesionalno lasersko beljenje zob, ki poteka v ordinaciji. Je prijetnejše, saj je beljenje hitrejše in ne povzroča preočutljivosti zob, tehnika pa posvetli zobe tudi do 11 odtenkov.

Najpogostejša metoda za beljenje zob doma je uporaba sode bikarbone. Takšno beljenje zob doma zahteva natančnost, saj se lahko poškoduje sklenina. Z različnimi načini beljenja zob doma moramo biti pazljivi z odmerki snovi in previdni z priporočenim časom učinkovanja posameznega pripravka.

 

Beljenje zob z sodo bikarbono

Zmešamo malo sode bikarbone, malo soli in dodamo nekaj kapljic kisa ter si temeljito ščetkamo zobe z zobno ščetko, okoli 1 minuto. Na koncu postopka moramo ustno votlino temeljito sprati. Pred uporabo te metode preverimo, če imate morda v ustih kakšno rano, saj  bo kombinacija z sodo bikarbono in drugimi sestavinami zelo boleča. Takšno metodo beljenja, lahko ponovimo dvakrat do trikrat na mesec, da ne poškodujemo sklenine in dlesni.

 

 

 

 

 

Limonina pasta

V posodo damo eno četrtino skodelice sode bikarbone in dodamo sok polovice limone. Zmes lahko pustimo na zobeh 3 minute, daljši čas delovanja lahko razdraži in poškoduje dlesni. Limone nam ponujajo neskončno možnosti koristne uporabe za zdravje, dobro počutje, higieno in čistočo.

 

 

 

 

 

Jagode

Beljenje zob z jagodami poteka brez škodljivih učinkov in je zato primerno za vsakogar. Zmečkamo poljubno količino jagod, in si jih nanesemo na zobe. Po koncu delovanja si zobe umijemo z zobno pasto, da odstranimo sladkor in kisline.

 

 

 

 

 

Jabolčni kis

Blagodejno učinkuje na zobe, saj uniči številne bakterije v ustni votlini, hkrati pa tudi beli zobe. V kozarec vode dodamo žličko kisa in izperemo usta, nato pa si zobe umijemo z zobno pasto. Jabolčni kis blagodejno deluje tudi na vneto grlo in ima zato več koristnih učinkov.

 

 

 

 

 

 

Lupina pomaranče in limone

Z notranjo stranjo obeh lupin si lahko podrgnemo zobe, nato pa si jih umijemo z zobno pasto. Postopek lahko ponovimo večkrat, kar pospeši vidnost rezultatov, Metoda je uspešnejša, če na lupino potresemo nekaj soli, ter olupek pritisnemo na zobe.

 

 

 

 

 

 

Pravi čaj

Pravi črni in zeleni čaji vsebujejo veliko polifenolov, ki zavirajo nastajanje in delovanje bakterijskih encimov. Priporočljivo je, da bi na dan spili vsaj eno skodelico pravega čaja, saj preprečuje tudi slab zadah. Pri prevelikih količinah črnega čaja, se lahko posledično zobje tudi obarvajo, zato si raje privoščimo pravi zeleni čaj.

 

 

 

 

 

 

Eno jabolko na dan

Jabolka, tako tudi drugo hrustljavo sadje in zelenjava se upoštevajo za naravne čistilce zob. Samo čiščenje zob se začne že z samim žvečenjem, saj smo pripomorani jabolka žvečiti dlje časa. Jabolka vsebujejo tudi za zobe koristne vlaknine, ki ne vplivajo slabo da želodčno kislino, pripomorejo pa k odstranjevanju zobnih madežev.

 

 

 

 

 

 

Kurkuma

Rumena začimba močnega okusa, ki se jo uporablja v vseh vrstah curryja je sicer znana po svojem antiseptičnem delovanju in jo mnogi priporočajo za zdravljenje bolezni v ustih, pomaga pa vam lahko tudi pobeliti zobe. Uporabljamo jo lahko vsak dan, po doseženem učinku, pa le vzdržujemo stanje z občasno uporabo.

Pol žličke kurkume v prahu zmešajte z žličko vode in napravite pasto. Z zobno ščetko nanestie pasto  (ščetka bo trajno obarvana rumeno) in zobe ščetkajte kot običajno. Za najboljši učinek se priporoča najmanj 2 minuti ščetkanja, lahko tudi več. Že po prvi uporabi bi moral biti viden vsaj rahel učinek.

 

 

 

 

 

 

Mleko in mlečni izdelki

Mleko, jogurt, siri  vsebujejo beljakovino kazein, ki čisti zobe. Obenem so bogati vir kalcija in fosforja, ki krepita rast in razvoj zob ter pripomoreta k hitrejšemu obnavljaju zob. Beljakovina kazeina zmanjša (ali celo prepreči) erozijo zobne sklenine.

 

 

 

 

 

 

Komentarji
2018-05-15T14:09:49+00:00

About the Author:

Top