Ste se pripravili na poletje?

Čiščenje telesa in naše notranjosti lahko samo blagodejno vpliva na vstop v novi letni čas – poletje. 

Čas, ko lahko premislimo tudi o tem, kako izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, odstraniti celulit, poskrbeti za gladko kožo in še kaj. Veliko lahko naredimo že sami, dobrodošla pa je tudi pomoč izkušene kozmetičarke. Sledi nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko poskrbite zase navznoter in navzven.

Prihaja čas za uživanje na plaži, prakticiranje joge, plavanje, druženja na piknikih, za počitek, družino, prijatelje in predvsem za samega sebe. Poletje je namenjeno zabavi in sprostitvi. Je čas svetlobe in toplote, saj v tem času izžareva posebna energija. Za uravnoteženje toplote in poletne energije, je potrebno gojiti okolje znotraj telesa, ki bo hladno in mirno.

Kako lahko poskrbimo za svoje telo?

Sonce, vročina in voda lahko na različne načine pustijo posledice na naši koži, nohtih in laseh.  Tukaj je nekaj enostavnih nasvetov, kako lahko preprečimo negativne učinke le teh.

  1. Krema za sončenje: uporabljajte kremo za sončenje z (dovolj) visokim zaščitnim faktorjem. Ne pozabite, da je najbolj izpostavljena koža na obrazu, rokah in nogah.
  2. Nega las in poletni prhljaj: V poletnih in suhih mesecih postane lasišče bolj mastno, kar posledično zavira luščenje odmrlih celic, ki se nato kopičijo v obliki ”prhljaja”. Preventivno lahko skrbimo za nego lasišča in las. Lasje lahko postanejo zelo suhi zaradi sonca in vročine, zato vsaj enkrat tedensko uporabljajte kvaliteten balzam za lase.
  3. Vlažilne kreme: po vsaki izpostavljenosti soncu vedno kožo dobro navlažite s kvalitetno kremo. Večina poleti nosi sandale in podobno odprto obutev, zato nikar ne pozabite na zadostno vlaženje stopal (določeni vitamini lahko ravno tako ohranjajo gladko kožo).
  4. Pitje tekočine: mislite na vodo kot na vlažilno sredstvo, ki deluje od znotraj navzven (koža vam bo hvaležna).
  5. Mastna koža in izpuščaji: Morska voda blagodejno vpliva na kožo, zato preživite čim več časa v vodi, vendar se redno tuširajte, temeljito spirajte sončne kreme in balzame. Kožo redno negujte in vlažite.
  6. Britje in depilacija: vedno se brijte ali depilirajte nekaj ur pred izpostavljenostjo soncu ali vodi, v nasprotnem primeru bo koža še bolj razdražena.
  7. Zaščita pred piki žuželk: tudi žuželke kot so komarji, lahko pustijo posledice na koži, zato uporabljajte repelente, ki bodo odgnali stran žuželke, ki so še posebej dejavne ravno v času poletja.
  8. Krema za po sončenju: če pride do opeklin po sončenju, potem uporabite kremo za po sončenju, še posebej priporočena pa je tudi uporaba mazil iz aloe vere.
  9. Piling kože: redno skrbite za čiščenje kože z različnimi pilingi in maskami, ki bodo poskrbele za navlažitev in regeneracijo kože v teh vročih mesecih
  10. Pravilna prehrana: jejte veliko jagod in hrane bogate z omega 3 maščobnimi kislinami (ribe, chia semena).

Uporabljajte pripomočke, ki ustrezajo vam in vašemu tipu kože, las in nohtov, zato si pri izbiri le teh, vzemite čas in se za morebitne nasvete in vprašanja obrnite na strokovnjake.

Kako lahko poskrbimo za notranje ravnovesje?

Ljudje v poletnih, vročih dneh lahko postanemo tudi bolj razdražljivi. Postanemo nestrpni pri čakanju v vrstah, v prometu, morda celo bolj nestrpni do drugih ljudi. Takšne reakcije po navadi opravičujemo s tem, da imamo slab dan, da nam nagajajo hormoni ali pa slabo počutje pripisujemo slabim navadam ali vzgoji.

Ajurveda je veda o življenju in dolgoživosti, ki izvira iz tradicionalne medicine iz Indije. Ajurvedski sistem naravnega zdravljenja navaja načine, s katerimi vsak posameznik lahko uravnoveša samega sebe. Uči nas, kako živeti v harmoniji z naravo, saj je le ona tista, ki zdravi. Zdravje samo pa je definirano kot harmonija, ki je rezultat ravnovesja treh osnovnih energij (življenjskih sil) v telesu. Imenujemo jih VATA, PITA in KAPHA doša.

Pita je ena izmed ajurvedskih doš, ki se v poletnih mesecih lahko povečano izrazi v našem počutju, saj vročina povečuje pita došo. Če je oseba že sama po sebi pita tip, poleti obstaja še večje tveganje, da pade iz čustvenega ravnotežja.

Ogenj je element, ki zaznamuje poletje. Dodatne ure sončne svetlobe v poletju lahko uporabimo za razvijanje svoje kreativne energije in hkrati biti del obilja, ki nas obdaja. Poletje je tudi čas, da se osredotočimo na obnovo porabljene energije v zimskih in pomladnih mesecih, zato moramo vedno prisluhniti notranjemu glasu, ko se želi sprostiti z meditacijo v viseči mreži ali pa prepustimo Zemlji, da nas sama neguje in napolni naše porabljene baterije. Pomembno je, da poiščemo ravnovesje med družabnimi dogodki, ki kar vsak dan kličejo na zabavno druženje in našim časom, ki je namenjen le nam za tiho regeneracijo.

Izkoristite sončne žarke tudi za meditacijo v naravi. Čudovito poletje vam želimo!

 

 

Komentarji
2018-07-11T11:36:01+00:00

About the Author:

Top